/097/ 642 6378 (Telegram)
/066/ 570 3309 (Viber)
г.Киев
м. Т.Шевченко, ул.Кирилловская 39
м. Кловская, ул. Печерский спуск 3

Хто такий дієтолог-нутриціолог і скільки він заробляє?
 

Нутриціолог-дієтолог допомагає людям підібрати для себе відповідне меню, не спрямоване на позбавлення від будь-яких патологій або зайвої ваги.

Нутриціологія - порівняно молода наука, яка вже встигла завоювати популярність в світі. Його назва походить від латинського слова «nutricium», що означає «наука про харчування». На перший погляд може здатися, що харчування і дієтологія - це одне і те ж, але насправді це не так. Сьогодні ми поговоримо про те, чим займається дієтолог і скільки заробляє, а також розповімо, де можна навчитися бути фахівцем даного профілю.


Чим займається дієтолог?

Це фахівець, основна функціональна діяльність якого лежить в області гігієни харчових продуктів. Простіше кажучи, він допомагає клієнтам формувати збалансоване меню, харчуватися правильно, різноманітно і раціонально.

На відміну від близького колеги - дієтолога, що спеціалізується, в першу чергу, на розробці лікувальних дієт, нутриціолог допомагає людям підібрати для себе відповідне меню, не спрямоване на позбавлення від будь-яких патологій або зайвої ваги. Спеціаліст даного профілю також займається наступними видами діяльності:

  • комплексне вивчення харчових продуктів і дієтичних добавок;
  • аналіз їх токсичності і сумісності один з одним;
  • вивчення відповідності встановленим стандартам.

Дієтолог володіє глибокими знаннями в наступних областях:

  1. Дієтологія
  2. Ендокринологія
  3. Психологія та коучинг
  4. Спортивне і спортивне харчування і т.д.

Виходячи з цих знань, дієтолог коригує раціон клієнтів відповідно до особистих потреб і переваг останніх, дає рекомендації щодо профілактики ожиріння, складає щоденне меню. Простіше кажучи, дієтолог лікує наявні патології, а дієтолог не допускає їх розвитку.

Де працює нутриціолог?


Незважаючи на те що область харчування сама по собі є вузькоспеціалізованою, в ній виділяється ряд більш «вузьких» напрямків:

  1. Дієтолог-технолог. Спеціаліст даного профілю контролює відповідність хімічного складу продукції встановленим стандартам (ГОСТам). Як правило, дієтолог-технолог працює на підприємствах харчової промисловості.
  2. Дієтолог у сфері спорту. Складає меню для професійних спортсменів, щоб вони мали міцне здоров'я і показували максимум на змаганнях. Фахівець даного профілю працює в спортивних школах та інших подібних установах.
  3. Дієтолог-статистик. Збирає і досліджує статистичну інформацію про загальні показники здоров'я і харчування населення конкретного муніципального освіти, регіону або країни в цілому, прогнозує подальшу динаміку, розробляє заходи щодо поліпшення показників. Може працювати в інститутах харчування та інших подібних організаціях.
  4. Дієтолог-фармаколог. Займається розробкою композицій біологічно активних добавок. Працює на фармацевтичних підприємствах.
  5. Дитячий дієтолог. Працює в оздоровчо-профілактичних установах для неповнолітніх (пришкільні табори, санаторії та ін.). Спеціаліст даного профілю розробляє систему здорового харчування дітей до 18 років.
  6. Дієтолог-фізіолог. Займається вивченням процесів засвоєння мікроелементів, аналізом гормонального фону, вивченням впливу тих чи інших продуктів харчування на фізіологічні процеси, що відбуваються в організмі людини.
  7. Дієтолог в області дієтологів. Розробляє для клієнтів меню, спрямоване на те, щоб не знизити зайву вагу і усунути різні проблеми зі здоров'ям, викликані його наявністю.

Скільки заробляє дієтолог?

Діапазон заробітку фахівця даного профілю широкий. Вона безпосередньо залежить від обсягу виконуваної роботи і форми організації праці. Наприклад, досвідчений приватний дієтолог може заробляти до 70 000 грн на місяць. Найманий фахівець з мінімальним стажем роботи повинен розраховувати на суму близько 15 000 грн.

Де вчитися на дієтолога?

Щоб стати фахівцем в області харчування, слід вибирати навчальний заклад з високопрофесійним викладацьким складом. Наприклад, школа FullFit. У нас працюють досвідчені викладачі з значним практичним досвідом роботи в сфері харчування. Записавшись на курс, можна не сумніватися, що отримані знання стануть в нагоді в подальшій роботі, будуть актуальними і надійними.